Albert Einstein kimdir?

Albert Einstein kimdir?

 

Albert Einstein, dil çıkaran şirin fotoğrafı ile hafızalarımıza kazınan bilim tarihinin en önemli dahilerindendir.

 

Einstein’in bilim hayranlığı bir pusula ile başlamıştır.

“Çocukluğumda yaşadığım iki önemli olayı unutamam. Biri, beş yaşında iken amcamın armağanı pusulada bulduğum gizem; diğeri on iki yaşındayken tanıştığım Öklit geometrisi. Gençliğinde bu geometrinin büyüsüne kapılmayan bir kimsenin, ileride kuramsal bilimde parlak bir atılım yapabileceği hiç  beklenmemelidir!”

 

Bilim dünyasına çok şey katmıştır.

 

Brown Hareketi: Süspansiyondaki mikroskobik parçacıkların zigzag hareketlerini inceler. Einstein’ın bulguları atom ve moleküllerin varlığını kanıtlamaya yardımcı olmuştur.

 

– Işığın Kuantum Teorisi: Einstein, ışığın quanta ve foton adı verilen farklı enerji türlerinden oluştuğunu önermişti.

 

– İzafiyet Teorisi: Einstein, zaman ve hareketin birbirinden bağımsız olmadığını öne sürmüştür.

 

– Kütle ve enerji arasındaki bağlantı: E = mc2 denklemi ile de bilinen bu makale kütle enerji eşitliğinin temel formülünü inceler.

 

Albert Einstein bu makaleler dışında fizik ve matematikte farklı fikirler oluşturdu. 1916 yılında Einstein, Genel Görelilik Kuramını ortaya attı. Bu kurama göre yer çekimi, kütlenin varlığı ile oluşan uzay zaman sürekliliğinde eğimli bir alandır.

 

1921 yılında Albert Einstein, fotoelektrik etki kanunu keşfi ve teorik fizik alanındaki çalışmasıyla fizik dalında Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

 

Albert Einstein, Almanya’da güçlenen Adolf Hitler rüzgarı sebebiyle 1933 yılında ülkesini terk etti ve ABD’nin New Jersey eyaletinde yer alan İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışmak için göç etti. Albert Einstein 1940 yılında ABD vatandaşı oldu.

 

1939 yılında Einstein, 2 Alman kimyacının uranyum atomunu parçaladığını öğrendi. Dönemin ABD Başkanı olan Franklin D. Roosevelt’e bir mektup yazdı. Bu mektupta atom parçalama çalışmalarının Almanya tarafından atom bombası yaratmak için kullanılabileceği ve bu sebeple ABD’nin de bu alanda kendi çalışmalarına başlaması gerektiği yazıyordu. Önerileri, Manhattan Projesi adı verilen ve ilk iki atom bombasının üretilmesini sağlayan çalışmaları başlattı.

 

1945 yılında ABD, Japonya’yı atom bombasıyla vurduğu zaman Albert Einstein bu duruma oldukça üzüldü ve nükleer silahların yasaklanması için bir kampanya başlattı.

 

1933 yılında Almanya’da Nasyonal Sosyalist Partisi’nin iktidara gelmesiyle yasalar yüzünden çalışmalarına izin verilmeyen 40 bilim adamı adına Musafa Kemal ATATÜRK’e bir mektup yazarak onların Türkiye’de çalışmalarına devam etmelerini istemişti. Atatürk bu isteği kabul ederek İstanbul Üniversitesi’nde çalışma imkanı tanımıştı.

 

Einstein konuşmaya geç başlamıştır.

Albert Einstein’ın en sevdiği bilim insanı Galileo Galilei idi.

 

Einstein öldükten sonra beyni çıkarıldı ve incelendiğinde otopsisini yapan Dr. Thomas Stoltz Harvey beynindeki anormaliyi fark etti. Paryetal lobunun normal insanlarınkinden %15 daha büyük olduğunu keşfetti. Beynin bu bölgesi matematik ve görsel yetenekle ilgili becerilerinin geliştiği bölge idi. Ayrıca

Einstein’nın beyninin normal insanlardan %73 daha kıvrımlı olduğu gözlemlendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir